De kunst van het vestigen

< vorig | volgend > | home ^| print


IN DE ZOMER VAN 1998 organiseerde Bureau Venhuizen in Gouda de manifestatie ‘De kunst van het vestigen’ . Gouda en haar ligging in het Groene Hart zijn uitgangspunt voor deze manifestatie waarin teams van kunstenaars, architecten en theoretici op verschillende schaalniveaus denkbeeldige, maar realistische, voorstellen hebben gemaakt voor de toekomst van de stad.

De manifestatie bestond uit vier onderdelen:

De 6% regeling Marokkaanse culturele traditie in een Nederlandse stad, meer >
Intraferie Een wedergeboorte voor de periferie, meer >
De Franse slag Woningen voor de moerassige polders van Gouda, meer >
Gouda kiekt Gouda (Een ongewone fotocompetitie, meer >


De relatie van Gouda met haar omgeving heeft in de laatste eeuw een belangrijke wijziging ondergaan. Kon je honderd jaar geleden nog spreken van een scherp begrensde stad in een joviale groene polderleegte, nu knabbelt deze stad door haar groei steeds meer stukjes van het Groene Hart af. Maar gedurende de afgelopen tien jaar is de belangstelling van de media en het landelijk bestuur voor het Groene Hart grondig gegroeid en dus wordt nu de expansie van Gouda absoluut begrensd door het ‘heilige’ Hart. Wil de stad toch groeien - en dit is een ambitie die door veel bestuurders noodzakelijk wordt geacht - dan is inventiviteit noodzakelijk. ‘De kunst van het vestigen’ onderzoekt de beperking-en van de groei-mogelijkheden en de eisen die deze stellen aan de stedelijke manifestaties. Het project wil het voortdurende proces van de vestiging en hervestiging van de mens van ideeën voorzien. Ideeën die enerzijds de horizons van de ruimtelijke ordenaars kunnen vergroten en anderzijds pogen het bewustzijn van de gebruikers van de stad, de Gouwenaars, tot ver over de grenzen van de eigen achter-tuin te laten uitstijgen.

Het potentieel van de stedelijke cultuur De afgelopen twee decennia is de samenleving drastisch veranderd door invloeden van buitenaf en van binnenuit. Als gevolg van de globalisering en de verregaande individualisering is de stad niet meer synoniem met de ruimtelijke manifestatie van één gemeenschap met een duidelijke structuur. Tal van kleinere en grotere gemeenschappen vinden in steeds wisselende samenstellingen naast elkaar en door elkaar een plaats. Al deze gemeenschappen zijn onderdeel van de stedelijke cultuur en moeten, wil die cultuur vitaal blijven, serieus genomen worden. Hiervoor is het van belang toegang te krijgen tot de wensen en potenties die in de stedelijke cultuur aanwezig zijn en deze (letterlijk) in kaart te brengen. Om de cultuur van de mensen zelf te peilen is het nodig de traditionele bolwerken van de disciplines te verlaten en te zoeken naar nieuwe wegen om te bepalen hoe cultuur zich in een stedelijke situatie zou kunnen manifesteren. Hoe dat zou kunnen laat De kunst van het vestigen zien.

De manifestatie bestaat uit een viertal projecten – De 6% regeling, Intraferie , De Franse Slag en Gouda kiekt Gouda – die binnen de ontwikkeling van Gouda een rol zouden kunnen spelen. Voor de eerste drie projecten is een team samengesteld dat ten minste bestaat uit een kunstenaar, een architect/stedenbouwer en een theoreticus/publicist. Deze teams hebben eerst onderzoek verricht om te kunnen inventariseren wat er binnen het gestelde thema reeds bedacht en ontworpen is en wat de specifieke context van Gouda biedt. Vervolgens zijn de thema’s in isolement verder ontwikkeld waarna ze weer op Gouda werden toegepast.

Het vierde onderdeel, de fotowedstrijd Gouda kiekt Gouda, betrekt de bewoners van Gouda letterlijk bij het project. Niet door er enkel vanuit te gaan dat, omdat iedereen van de stad deel uit maakt, die stedelijke ontwikkelingen hem of haar automatisch interesseren. Maar door het publiek letterlijk te betrekken bij het observeren van de kwaliteiten van de stad en hun observaties in publicaties en een tentoonstelling te verwerken.


< vorig | volgend > | home ^| print


De Kunst van het Vestigen is een project van Bureau Venhuizen in opdracht van de gemeente Gouda (1998)

Conceptmanagement
Bureau Venhuizen, Hans Venhuizen

Deelnemers aan de Kunst v.h. Vestigen
- Jan van Grunsven / Carel Weeber / Jaap Huisman (De Franse slag)
- Tom Frantzen / Bouchaib Dihaj / Mustapha Driouach (De 6% regeling)
- NL–architecten, Mark Linnemann / Paul Meurs (Intraferie)
- Sjaak de Keijzer / Luuk Kortekaas / Harold Strak (Jury Gouda kiekt Gouda)

Met medewerking van
- Bart Lootsma (artikel: Het potentieel van de stedelijke cultuur)
- Ewout Dorman, Crimson (tekst correctie)
- Elisabeth Groot (project coördinatie)
- Martine Herman (tentoonstelling)
- Herman/van Bakel (tentoonstellingsrealisatie)
- catalogus vormgeving: Evelien van Vugt, Rotterdam

Met bijzondere dank aan
Sjaak de Keijzer, Lilian Roosenboom, Wies Sanders en de inwoners van Gouda

Kunst van het vestigen werd ondersteund door
Kunst van het vestigen werd ondersteund door: de gemeente Gouda, Stimuleringsfonds voor de Architectuur , Rotterdam, Anjer fonds Zuid-Holland en het Kunstgebouw, Rijswijk.