stedelijke oorsprongen

< vorig | volgend > | home ^ | print


WAAR KOMT DE stad vandaan, waar gaat de stad naartoe? Vlaardingen kreeg in 1273 stadsrechten, maar om dit nu het enige vaste beginpunt van de stad te noemen. Iedere stadsuitbreiding betekent immers weer een nieuw begin en nieuwe mogelijkheden. Steeds past de stad zich aan, breidt zich uit en reageert op voorgaande ontwikkelingen. Vlaardingen is dus nooit klaar.

In het kunstproject Stedelijke Oorsprongen staat een van de beginpunten van het moderne Vlaardingen centraal. Waar elders in het land flatwijken uit de jaren zestig tegen de vlakte gaan, lieten in Vlaardingen vier kunstenaars zich inspireren door de hoogbouw, de brede lanen en de weidse grasvelden van de naoorlogse buitenwijken. In nauwe samenwerking met de bewoners onderzoeken de kunstenaars nieuwe mogelijkheden en bestemmingen voor bestaande objecten om zo tot een her- en opwaardering te komen van de verguisde flatwijk. Door de oorsprongen van toen te ontdekken, maakt dit project nieuwe oorsprongen mogelijk.

De vier kunstenaars zijn Mark Mantingh, Marnix Bras, Hans Jungerius en Chris van Steenbergen en hun presentaties zijn tussen zaterdag 16 juni en zondag 15 juli 2001 te zien in de wijk Babberspolder in Vlaardingen.
Het kunstproject Stedelijke Oorsprongen maakt deel uit van Havens en Heerlijkheden, het regionale programma van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa. Behalve in Vlaardingen vindt het programma ook plaats in zestien andere gemeenten rond Rotterdam.

Mark Mantingh – Op zoek naar geluk




Wie goed naar de plattegrond van Vlaardingen kijkt ziet dat de stad de vorm heeft van een klavertje. De jaren vijftig en zestig stonden in het teken van de woningnood en aan drie kanten van het stadscentrum verschenen grote woonwijken die gekenmerkt worden door gestapeld wonen in een groene omgeving. De geplande vierde wijk is echter nooit gebouwd. Vlaardingen werd zo niet het bedoelde klavertje vier maar een klavertje drie.

Met `Op zoek naar geluk’ krijgt Vlaardingen alsnog haar vierde klaverblad. De jonge
Arnhemse kunstenaar Mark Mantingh gaat in zijn project terug naar de basisgedachte van de naoorlogse stadsuitbreidingen en legt de nadruk op herwaardering van de nu te vaak verwaarloosde groene ruimte. In samenwerking met de Stichting Waterweg Wonen zaaide hij in de wijk Babberspolder twee grasvelden aan de Primulastraat en Salviastraat in met klaverzaad. Tijdens de maanden juni en juli zullen de velden bedekt zijn met bloeiende rode klaver.

Het kunstproject Stedelijke Oorsprongen gaat op zaterdag 16 juni om 15.00 uur van start met een zoekwedstrijd naar klavertjesvier voor leerlingen van basisscholen in de wijk Babberspolder. De school met het meeste geluk zal beloond worden met een wisselbeker en een geldprijs van 1000 gulden.

Daarnaast hebben de leerlingen samen met Mantingh nagedacht over de toekomst van de wijk Babberspolder. Aan de hand van foto’s en verhalen tonen de kinderen hun visie op de directe leefomgeving. De resultaten van dit project zullen tijdens Stedelijke Oorsprongen gepresenteerd worden aan het gemeentebestuur en in etalages van winkels aan de Van Hogendorplaan worden tentoongesteld.

Marnix Bras – Leegstand als kans




Hoogbouw gecombineerd met veel publieke ruimte als oplossing voor de groeiende moderne stad. De Franse architect Le Corbusier formuleerde die gedachte voor het eerst begin jaren twintig van de vorige eeuw. In de decennia daarna kregen zijn ideeën internationaal navolging.

Ook in Nederland gingen na de Tweede Wereldoorlog de woningen de hoogte in. De wederopbouw vereiste een snelle geïndustrialiseerde en gestandaardiseerde wijze van stadsuitbreiding. Hoogbouw bleek een oplossing voor woningnood. Vanaf de jaren zeventig werd het wonen in de flatwijken echter steeds minder populair. Leegstand en sloop bedreigen nu de naoorlogse wijken

Beeldend kunstenaar Marnix Bras heeft in het kader van het kunstproject Stedelijke Oorsprongen een ontwerp gemaakt om leegstand in naoorlogse flatwijken op een positieve manier aan te wenden. Door het bouwvolume van een leegstaand appartement te `ruilen’ met een nabijgelegen stuk publieke ruimte wil hij niet alleen een nieuw bouwkavel creëren maar ook een grotere diversiteit bereiken in die publieke ruimte

Een pilot project van de uitwisseling tussen publieke ruimte en leegstand is te zien op de Johan de Wittlaan 32 waar Bras een kinderspeelplaats heeft ingericht. Door zijn project wil de kunstenaar andere oplossingen voor leegstand aandragen dan een architect of een stedenbouwkundige zouden doen. In een tentoonstelling in het pand licht Bras toe wat de uitwisseling van openbare ruimte en leegstaande hoogbouw zou kunnen betekenen voor naoorlogse flatwijken als Babberspolder wanneer zijn ontwerp op grotere schaal toegepast zou worden.


< vorig | volgend > | home ^ | print


Projectregie
Bureau Venhuizen, Irmin Eggens, Arie van der Hout (gemeente Vlaardingen)
Paul Combrink (kunstadviescommissie) onder verantwoording van Kunstgebouw.

Tekstredactie
Adwin de Kluyver

Met dank aan
Waterweg Wonen, gemeente Vlaardingen, Groot-Vlaardingen, Marleen Oud

Stedelijke Oorsprongen is onderdeel van Havens & Heerlijkheden, het regionale programma van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa. Havens & Heerlijkheden vindt plaats van april tot en met november 2001. Conceptontwikkeling en projectorganisatie zijn in handen van Kunstgebouw, stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland, in opdracht van de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bernisse, Bleiswijk, Brielle, Capelle aan den IJssel, Dordrecht, Hellevoetsluis, Maassluis, Ridderkerk, Rozenburg, Schiedam, Spijkenisse, Vlaardingen en Westvoorne. Havens & Heerlijkheden wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, bovengenoemde gemeenten, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, VSB Fonds, Stichting Europoort / Botlek Belangen Donatiefonds, Stichting Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, Stadsregio Rotterdam en RET.