Villa Dijkweg

< vorig | volgend > | home ^ | print


Nieuw gebouwde huizen behoren zelden tot de eerste keus van de verhuisgeneigden. De in het woonmarktonderzoek van het KAN onderzochte gewenste woonomgeving gaf een sterke voorkeur te zien voor de huizen uit de eind 19e eeuwse ‘schil’ rondom de historische stadscentra. Bij wonen op het land denkt men ook eerder aan een boerderij dan aan een etagewoning en eerder aan een dijkwoning dan aan een rijtjeshuis. De verpretparking, in dit geval het ‘vieren’ van de afwezigheid van beperkingen, maakt het mogelijk aan deze voorkeuren tegemoet te komen zonder de kostenvoordelen van de moderne bouwpraktijk uit het oog te verliezen. Tevens levert dit model een zeer interessante kelder op.



Dijken spelen in het Hollandse landschap een belangrijke rol, ze houden immers het water buiten. Van oudsher werden deze dijken bebouwd met dijkhuizen. Uit veiligheidsoverwegingen verdwijnen steeds meer dijkhuizen en in de hedendaagse wetgeving is het bebouwen van de dijken niet meer mogelijk. Hierdoor dreigt een belangrijk en typisch Hollands type woning te verdwijnen. Voor het project Undercover werd de dijkwoning geactualiseerd en toegepast op een new urban area bij Nijmegen in het oosten van het land.

De dijken, die met hun bebouwing een van de meest streekeigen kenmerken van het overbetuwse landschap representeren, worden in de plannen voor De Waalsprong enkel als landschappelijk element ingezet. Terwijl juist deze dijken goede mogelijkheden in zich dragen nieuwe ontwikkelingen met streekeigenheid te verbinden. Het is ook dringend nodig deze typologie van het dijkhuis te actualiseren omdat door verval en dijkverzwaring dit fenomeen met uitsterven wordt bedreigd.

Voor de ontwikkeling van het voorstel Villa Dijkweg wordt het stuk dijk dat aan de ‘Lent-zijde’ van de Waal, vanaf de Waalbrug in de richting Oosterhout slingert gekopieërd en op de nieuw aan te leggen verkeersas geplakt (afbeelding 1), die in oost-west richting, iets ten noorden van Lent, de spoorlijn en de autoweg doorsnijdt. Aan weerszijden van deze dijk worden woningen gepland, die als dijkhuizen gedeeltelijk in de dijk steken (afbeelding 2). Op en aan weerszijden langs het huis aan de dijk wordt een pad van ongeveer 2 meter breed aan het huis bevestigd waarna het dijklichaam wordt weggenomen (afbeelding 3). Het pad is nu balkon geworden. Het gedeelte boven het balkon wordt met stucwerk afgewerkt terwijl het gedeelte onder het balkon van onbewerkt beton blijft.

De leefruimte verheft zich boven de straat, op de eerste verdieping, en is daarmee gevrijwaard van de visuele overlast van het rijdende en geparkeerde verkeer. Tevens heeft de slingering van de weg een spontane verkeersremmende werking waardoor frustrerende drempels en verbodsbepalingen om sneller dan 30 kilometer per uur te rijden op een weg waar vanwege de rechtheid en de kwaliteit van het wegdijk een snelheid van 100 kilometer per uur eerder gepast lijkt, volstrekt overbodig worden.

Met de woningdijk kunnen de bewoners zich identificeren met het sterke imago van het wonen aan een dijk onderwijl genietend van een ruime en vanwege de bovengrondse ligging in het geheel niet vochtige kelder. Verpretparking biedt hier de mogelijkheid oorspronkelijke kenmerken van bouwcultuur en landschap in de actualiteit toe te passen.


< vorig | volgend > | home ^ | print


Villa Dijkweg is een project van Hans Venhuizen (1997).