Amfibisch wonen

< vorig | volgend > | home ^ | print | afbeelding



HET IDEE OM amfibisch te gaan wonen, is ontstaan naar aanleiding van het project Kunst van het Vestigen, dat Hans Venhuizen organiseerde in Gouda in 1998. Bij het onderzoek naar mogelijke toekomstige vestiging in Gouda bleek dat de nog aanwezige bouwgronden in Zuid-Holland vanwege drassigheid en bodemdaling ondanks hoge kosten en veel inspanningen geschikt gemaakt werden voor bebouwing. Met het opspuiten van lagen zand en het onderheien van woningen werd geprobeerd het landschap en het water onze wil op te leggen. Amfibisch Wonen is een pleidooi voor het loslaten van deze dwangmatige beheersing van water, voor het toelaten van weersinvloeden, getijden en seizoenen in de woonomgeving, een pleidooi ook voor een nieuwe woonmentaliteit. Amfibisch Wonen bestaat uit twee fasen, een ideeënprijsvraag en de implementatie van de beste inzendingen op een drietal concrete locaties in Zuid-Holland.

Voor meer informatie: www.amfibischwonen.nl
Animatie
Amfibisch Wonen van de resultaten van het implementatieteam in Barendrecht

Amfibisch wonen is wonen dat zich in alle opzichten optimaal aanpast aan de omstandigheden. Niet door deze omstandigheden te bedwingen, maar juist door maximaal in te spelen op de eigen kwaliteiten van deze omstandigheden. Het idee om in het vervolg amfibisch te gaan wonen ontstond zo’n twee jaar geleden in Gouda, tijdens het project De kunst van het vestigen dat ik daar organiseerde. De stichting Amfibisch Wonen die daaruit ontstond, nam het initiatief tot deze prijsvraag dat uiteindelijk perfect samensmolt met het door Kunstgebouw gerealiseerde project 'De Kunst van Scheppend Water' van de Provincie Zuid-Holland. In grote delen van de Provincie Zuid-Holland is de grond zo drassig dat wegen, rioleringen en zelfs tuinen en hele parken voortdurend aan het wegzakken zijn. Gouda heeft wegen die jaar na jaar zijn opgehoogd en daardoor soms een dikte hebben van wel acht meter. Archeologen van de toekomst zullen voor raadsels staan als ze dit systeem van muren van weg aantreffen.

Een gefundeerd park In de afgelopen decennia was er alle reden om deze locaties bij de bouwopgave te vermijden. Eerst werden de stabielere en zanderigere gronden bebouwd. Maar zeker in Zuid-Holland zijn de goede bouwgronden inmiddels op, juist op het moment dat er onder de naam VINEX een enorm ambitieus bouwprogramma gerealiseerd wordt.
In drassige gebieden is het gebruikelijk om ruim voor de aanvang van de bouw een dik zandpakket op de locatie te spuiten om de wankele bodem zo veel mogelijk te stabiliseren. Hiermee verdwijnen direct alle bestaande landschappelijke kwaliteiten. Na een paar jaar worden de woningen op heipalen gebouwd, de infrastructuur wordt aangelegd en er wordt een landschapsarchitect uitgenodigd om voor de openbare ruimte een plan te maken dat zo veel mogelijk geënt is op het oorspronkelijke landschap.
Meteen met het opspuiten van het zandpakket wordt de bodemdaling ingezet. Al binnen 5 jaar moet er een extra meter grond op, en hoe dikker het zandpakket wordt in de loop der jaren hoe sneller de stad zakt. Nog altijd zijn we bezig om het landschap onze wil op te leggen. Maar het landschap werkt steeds minder mee.

Met onderheien van de woningen wordt een gevoel van zekerheid nagestreefd, een idee van vaste verankering van de vestiging. En met het funderen van woningen hebben we in dit land ook een ruime ervaring opgebouwd. Rioleringen onderheien gaat ook nog, hoewel het wel heel duur is. In Barendrecht, een van de gemeentes die meewerkten aan dit project, zijn ze er mee begonnen nadat was gebleken dat een riolering in het weekend, door eigen gewicht, een meter diep was gezakt. Het funderen van wegen, parkeerplaatsen, tuinen en uiteindelijk hele parken, is niet alleen een kostbare, maar vooral ook een absurde zaak. Want wat is nog zekerheid als je huis op NAP-niveau blijft staan, maar de gehele omgeving eronder vandaan zakt.

Animatie
Het vijfde wiel prijsvraaginzending Krijn Giezen

Amfibische dynamiek Naast de enorme woningbouwopgave, het op zijn van de goede gronden en de groeiende aandacht voor natuur, milieu en landschappelijke kwaliteiten speelt nog een belangrijk thema: het herdefiniëren van de cultuur van het vestigen. Het solide geachte opspuiten en heien blijkt meer en meer krampachtig, juist daar waar flexibiliteit nodig is.
Bovendien bestaan de technieken om amfibisch te gaan wonen al. Op veel plaatsen worden straten en zelfs tuinen op piepschuim aangelegd en drijvende huizen te water gelaten. Maar deze technieken worden nog vooral ingezet om traditionele woonvormen te realiseren. Het amfibisch wonen brengt al deze technieken samen om het geheel meer te laten zijn dan de som der delen.

Naast de technische, ecologische en ontwerpende facetten van het werken mét het water in plaats van ertegen, heeft dit project ook de juridische en politieke randvoorwaarden voor het amfibisch wonen aan het licht gebracht. Maar bovenal is het amfibisch wonen een mentale zaak gebleken. Het is een pleidooi geworden voor het loslaten van de dwangmatige beheersing van het water door de vaste waterpeilen en de hoge dijken, en voor het toelaten van weersinvloeden, getijden en seizoenen. Amfibisch wonen is een pleidooi voor de ultieme beheersing van een voortdurend veranderend landschap. Niet door dat landschap de eigen wil op te leggen, maar door optimaal in te spelen op de kwaliteiten van een dynamische relatie tussen land en water, een amfibische dynamiek.

Prijsvraag en implementatie Wat dit op kan leveren tonen allereerst de inzendingen op de prijsvraag. In drie categorieën op alle schalen van de ruimtelijke ordening – van hele deltaplannen tot aan volkstuinhuisjes – zijn amfibische voorstellen ingestuurd. In de eerste twee categorieën stond inschrijving open voor professionals, in de derde categorie kon eenieder die ongeacht kennis of kunde in de prijsvraag was geïnteresseerd, een voorstel insturen. In deze laatste categorie is de hoofdprijs vernoemd naar de 'superamateur' Willem Bos die in het verleden, onder andere in de discussie omtrent het tracé van de hogesnelheidslijn, vanuit onverdachte hoek en op onbevangen wijze een belangrijke invloed op de planvorming heeft gehad. Het is echter niet bij de prijsvraag alleen gebleven.
In het tweede deel van het project zijn voor verschillende bouwlocaties in de provincie Zuid-Holland de meest geschikte ideeën, die uit de ontwerpwedstrijd zijn voortgekomen, uitgewerkt. Over het algemeen zijn ontwerpers gewend om van een specifieke locatie uit te gaan en de manier waarop de kwaliteiten van de plek zich daar op unieke wijze tot elkaar verhouden. Dit leidt vaak tot ontwerpen die uitermate geschikt zijn voor die specifieke locatie waarvoor ze ontworpen zijn, maar waaruit de vondsten, die ook op andere locaties goed zouden kunnen functioneren, slecht te destilleren zijn. De prijsvraag Amfibisch Wonen en het daaropvolgende implementatieproject, draait deze situatie om. De prijsvraag laat allereerst een staalkaart van mogelijkheden zien om op bijzondere wijze met drassige omstandigheden in de ruimtelijke ordening om te gaan. Vervolgens worden de meest geschikte oplossingen toegepast op een aantal locaties in de Provincie Zuid-Holland waar drassigheid een belangrijke, zoniet dé belangrijkste rol speelt. Op deze locaties kunnen de voorstellen zich plooien naar de specifieke kenmerken van de plek.

Animatie
Wetland prijsvraagwinnaar MG architecten

De drie teams die uit de resultaten van de prijsvraag concrete planvoorstellen hebben samengesteld, bestonden ieder uit een kern van, een implementatie-manager (iemand die goed de weg weet binnen het veld van de ruimtelijke ordening) en een concept-manager (iemand die in staat is om de kwaliteiten van een voorstel te bewaren gedurende het proces van omzetting van idee naar plan). Deze managers treden zelf niet op als ontwerpers, maar zijn de optimalisatoren van de planvorming en planrealisatie, zij treden op als bemiddelaars, als de diplomaten van het optimale plan. Het kernteam vormt als het ware een simulatie van de projectontwikkelaar. Deze projectontwikkelaar streeft echter niet naar geldelijk gewin, maar naar een optimale ‘cultuur van het vestigen’ binnen de grenzen van het realiseerbare. In samenwerking met de geselecteerde inzenders van de prijsvraag zijn de planvoorstellen samengesteld. Op iedere locatie zijn deze planvoorstellen tenslotte voorgelegd aan een forum van deskundigen. Naast stedenbouwkundigen, bestuurders, waterspecialisten en projectontwikkelaaars waren dat ook de bewoners van de verschillende gemeenten. Hun reacties, vragen en opmerkingen over het amfibisch wonen zijn ook in deze publicatie opgenomen. Het amfibisch wonen toont vele mogelijkheden om in te spelen op de omstandigheden in drassige of getijdengebieden. Het is een bijdrage aan de ombuiging van de cultuur van bedwinging van de natuur naar een die optimaal inspeelt op de reeds aanwezige kwaliteiten. Daarmee is het een pleidooi voor een ruimtelijke ordening van de continuïteit.


< vorig | volgend > | home ^ | print | afbeelding


De ideeënprijsvraag Amfibisch Wonen is uitgeschreven door
Kunstgebouw i.s.m. Stichting Amfibisch Wonen (2000)

Ontwerpen aan Amfibisch Wonen is gebaseerd op het concept voor amfibisch wonen dat ontstond in het project 'De Kunst van het Vestigen', Hans Venhuizen, Gouda 1998

Concept Management
Bureau Venhuizen, Hans Venhuizen,
Maureen Timmermans, Irmin Eggens,
Caroline Wolf, Margot Lieftinck

In samenwerking met implementatie teams
- Barendrecht onder leiding van: Lucas Verweij en Dennis Moet; met medewerking van: MG Architecten (Rotterdam NL), Future Lifestyle Innovators (London E), Martijn Schoots (Gouda NL) Ed Van Velzen La Feber Bonneur Architecten (Schiedam NL)
- IJsselmonde onder leiding van: Juliette van der Meijden en Henk de Vroom; met medewerking van: Toshikazu Ishida (Kyushu JP) Krijn Giezen (F), Oscar Rommens en Joris van Reusel (Antwerpen B) en Mauricio Corbalan en Gustavo Dieguez (Buenos Aires Arg)
- Gouda onder leiding van: Mark Mantingh, Mark van Steenbergen en Michiel Parqui; met medewerking van: Dennis Martens en Cees-Jan de Rooi (Arnhem NL) Joop Schaghen (Bureau Oranjewoud, Capelle a/d IJssel NL) en Sander van Veen (Amsterdam NL)
- Kunstgebouw: Connie Eggink, Klaas Hoekstra, Karel Winterink, Sonja Ammerlaan, Esther van Winden, Maria Neele, Pieta Koopman
- Stichting Amfibisch Wonen: Sjaak de Keijzer, Wim de Bruijne, Hans Venhuizen

Communicatie advies
Henze Pegman

Publiciteit
Pieta koopman, Kunstgebouw, i.s.m. Carree Comunicatie, Rotterdam

Publiciteit vakpers
Indira van 't Klooster

Internet
Archined, Rotterdam
www.amfibischwonen.nl

Grafische vormgeving website en drukwerk
Martijn Engelbregt, Amsterdam

Onderzoek naar de geschiedenis van het amfibisch wonen

MDL architecten, Rotterdam
Paul Meurs, Utrecht

Adviseurs
Nationaal DuBo centrum, Dhr. H. Heemrood.
Dhr. J. Warners, Wethouder Cultuur en Duurzaamheid gemeente Gouda.
Dhr. H. Lenderink, ex-Wethouder ruimtelijke Ordening gemeente Gouda.
Paul Berends, Ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Sim Vissers, Kasteel Groeneveld.
Harry Harsema, Grafisch Atelier Wageningen.

Toetsing prijsvraagprogramma
Steunpunt Ontwerpwedstrijden, Architectuur Lokaal

Computer presentaties

NUVORM

Ontwerp tentoonstelling
ZEE i.s.m. Parthesius Vormgeving

Maquettes
Werkplaats Vincent de Rijk

Fotografie
Anne Bousema

Met dank aan

Dhr. T. Bijshuizen (Waterschap IJsselmonde), Stefan Werrer, Margit Schuster, Petra Koenen

De publicatie Amfibisch Wonen is een uitgave van NAI Uitgevers, Mauristweg 23, 3012 JR Rotterdam en Kunstgebouw, Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland.
ISBN 90-5662-180-7

Amfibisch Wonen maakt onderdeel uit van 'De Kunst van Scheppend Water' en is georganiseerd door Kunstgebouw en Stichting Amfibisch Wonen in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Het project is mede mogelijk gemaakt door EZH, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Johan Matser Projectontwikkeling BV., Van Wijnen West BV.