LIMES. DE TOEKOMST VAN DE GESCHIEDENIS

< vorig |volgend > | home ^ | print


DE BELANGRIJKSTE OPGAVE van ‘Limes. De toekomst van de geschiedenis’ was om cultuurhistorische (Romeinse) kwaliteiten te vinden en deze vervolgens te vertalen binnen actuele en toekomstige planvorming rond het Park Over-Betuwe. Door deze kwaliteiten niet alleen te onderzoeken en te inventariseren, maar ze ook te vertalen in ruimtelijke ontwerpen, krijgen ze invloed op de inrichting van het landschap.



Hoewel het verzinnen van voor het publiek herkenbare historische verwijzingen (denk aan grenspaaltjes en wachttorens) aanmerkelijk eenvoudiger is en vooral ook beter in te passen in de complexe bouwpraktijk, kan de cultuurhistorie meer opleveren dan een oppervlakkig plaatje. Daarvoor moet er wel iets gebeuren in de verbinding tussen cultuurhistorie en ontwerp. De cultuurhistorie moet vertaald worden in een ontwerpopgave, die op haar beurt weer een ruimtelijke vertaling in een ontwerp moet krijgen. In dit project zijn de ontwerpopgaven door Bureau Venhuizen geformuleerd aan de hand van zogenaamde fenomenen en ambities, die vervolgens door de ontwerpers zijn omgezet in een ruimtelijk ontwerp.

De cultuurhistorie en actuele cultuur van de Over-Betuwe zijn benoemd in fenomenen zoals Oer-Betuwe, Een park te ver en Het theater van het graven. Hierin zijn kwaliteiten benoemd als de geomorfologische onderlaag, het grenskarakter van het gebied en de omgang met archeologie. Deze (historische) fenomenen kunnen een betekenis in het hedendaagse landschap krijgen door ze te verbinden aan een actueel gebruik of een ruimtelijke ambitie. De ontwikkelingen en ingrepen die plaats (moeten) gaan vinden in het gebied zijn beschreven in ambities waaronder Het Buffertje, Voorheen Park Over-Betuwe en Just do it.

De vier ontwerpteams hebben elk een ontwerpopgave gekregen, bestaande uit een aantal ambities en fenomenen toegesneden op een bepaald gebied en schaalniveau. Bureau 1:1 Stadslandschappen richtte zich op het Europese schaalniveau en de betekenis van Europa voor het gebied, Juurlink en Geluk zette zich uiteen met de regionale schaal in het gebied De Park, het lokale schaalniveau is door Karres en Brands Landschapsarchitecten onderzocht voor het gebied Bredelaar en –SCAPE tenslotte, bracht in samenwerking met Urban Affairs, de mogelijkheden van de Linge als drager van een cultuurhistorische, toeristische route in beeld.

In dit Limes-project is getracht om de werelden van geschiedenis, ontwerp en planvorming te verbinden. Dankzij de Nota Belvedere is een rijke schakering aan projecten ontstaan die velen deed beseffen dat cultuurhistorie de ruimte kan verrijken. Maar het erkennen van een grote rol van cultuurhistorie bij de ruimtelijke ordening is slechts het begin van de werkelijke invloed op de planvorming. Tussen wens en werkelijkheid gaapt nog vaak een grote kloof. De Nota Belvedere verbindt twee werelden met elkaar, cultuur(historie) en ruimtelijke ordening, die andere werkwijzen, gebruiken, planhorizons en vertegenwoordigers hebben en die zich daarom in de praktijk niet zo makkelijk laten verbinden. Al bestaan de resultaten van dit project alleen nog maar op papier, ze laten al wel in woord en beeld zien hoe cultuurhistorische kwaliteiten vertaald kunnen worden naar het ontwerp voor het Park Over-Betuwe. Ze bieden bestuurders handvaten om ‘het park, dat nog geen park is’ op te laden met betekenis en vooral een eigen identiteit. Een identiteit die ontleend wordt aan het gebied zelf en niet aan ingrepen van buitenaf.

Voor meer informatie:
Limes brochure (3,5 mb) waarin alle ontwerpvoorstellen gepresenteerd wordens.


< vorig | volgend > | home ^ | print


Het project vond plaats van april tot en met december 2005.

Initiatiefnemer
Stimuleringsfonds voor de Architectuur / Projectbureau Belvedere

Het project maakt bij het Stimuleringsfonds voor Architectuur deel uit van het overkoepelende project ‘Strategieën en Ontwerpvisies voor de Limes’, dat de beleidsintenties van Belvedere verdiept en concretiseert door activiteiten te ontplooien waarmee de meervoudige culturele betekenis van de Limes voor de vormgeving, de beleving, het gebruik en de analyse van eigentijdse (ruimtelijke) ontwikkelingen zal worden geïllustreerd.

Conceptmanagement en realisatie
Bureau Venhuizen: Hans Venhuizen, Francien van Westrenen, Gerrit Kersten (stagair)

Betrokken partijen
Provincie Gelderland, Knooppunt Arnhem-Nijmegen, Dienst Landelijk Gebied, gemeente Overbetuwe, gemeente Lingewaard

Betrokken ontwerpbureaus
Cor Geluk, Juurlink en Geluk (Rotterdam)
www.jeng.nl
René van der Velden en Saline Verhoeven, 1:1 Stadslandschappen (Amsterdam)
www.eenopeen.nl
Florian Boer, -SCAPE (Rotterdam)
www.scape.nl
Marco Vermeulen, Urban Affairs (Rotterdam)
www.urbanaffairs.nl
Sylvia Karres en Jan Martijn Eekhof, Karres en Brands (Hilversum)

publicatie Limes. De toekomst van de geschiedenis
samenstelling en eindredactie: Bureau Venhuizen i.o.v.
Stimuleringsfonds voor Architectuur
tekstredactie: Corine van de Broek
grafisch ontwerp: Jeremy Jansen, Wigger Bierma
drukwerk: De Longte, Dordrecht